Katarakt

brands-people-sWQrD5s0fWc-unsplash

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatı uygulamalarında farklı teknikler olsa da hepsi için ortak amaç söz konusudur. Katarakt operasyonu göz ameliyatı niteliğindeki mikro cerrahi işlemidir. Bütün işlemler çok küçük aletler yardımıyla mikroskop altında yapılmaktadır.

Katarakt ameliyatı, şeffaflığını kaybeden doğal göz içi lensin çeşitli cerrahi yöntemlerle alınarak, yerine yapay ve şeffaf göz içi merceğin koyulması işlemidir. Operasyonun amacı katarakta bağlı görme kaybının giderilmesidir.

Katarakt ameliyatı, ayakta tedavi niteliğindedir. Hastanede kalmayı gerektirmez, hasta aynı gün taburcu edilir. Bir gün arayla her iki göze de uygulanabilen katarakt ameliyatı ortalama olarak 15 dakika sürmektedir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanan bir işlemdir.

Sağlıklı bir göz merceği şeffaftır. Ancak katarakt oluşumu sonrasında zaman içerisinde şeffaflığını kaybeder. Bunun sonucunda ise giderek artan bir görme kaybı yaşanmaktadır. Özetle katarakt göz içi merceğin matlaşıp şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt ameliyatı, bu durumun kalıcı olarak tedavi edilmesindeki tek çözümdür.

Katarakt ameliyatı, özellikle 40 yaş sonrası kişilerde dünya genelinde en çok yapılan ameliyatlardan biridir. Bunun nedeni kataraktın hem genetik ve çevresel birçok nedenle oluşabilmesi hem de yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilmesindendir.